Navigation Menu+

Punky eet met lange tanden

Regelmatig krijg je patiënten op je spreekuur die je bij blijven, soms om hun verschijning, andere vanwege de naam, maar meestal toch om wat er aan mankeerde.

 

PunkyZo kwam gisteren onze eerste patiënt binnen, in een kartonnen doos vol met stro en een handdoek. In die doos, ver verstopt onder het stro, zat een cavia met een wilde haardos. Hij droeg de toepasselijke naam Punky.

Punky, bruin met zwart gekleurd, at de laatste tijd al minder, maar de laatste twee dagen hield het echt niet over. De opname van voer was volledig gestaakt en Punky was erg stil en rustig. Het enige dat er, mondjesmaat, wel in ging, waren fruit en wat groente. Het harde voer liet ze ongemoeid.

Op zo’n moment schieten meerdere oorzaken door je hoofd, maar een afwijking aan het gebit ligt dan vaak het meest voor de hand. Na een kort algemeen onderzoek, dat Punky rustig onderging, verschoof onze interesse naar het gebit. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig en dat wist de cavia ook. De wilde haardos stond meteen recht overeind en Punky stribbelde heftig tegen. Mocht iemand in de spreekkamer niet geloven dat cavia’s kunnen fluiten, dan waren ze nu wel overtuigd en het fluiten en piepen domineerde onze oren.

PunkyEen kort anesthesie is dan al wat overblijft en ook Punky moest eraan geloven.

Ons voorgevoel bleek juist. Het gebit van de behaarde Punky bleek na een grondige inspectie de boosdoener. De voortanden waren doorgegroeid en de kiezen groeiden als een bruggetje naar elkaar toe en sloten de tong in.

Het mag duidelijk zijn dat eten op deze manier een moeizame en pijnlijke ervaring wordt en dat zo’n aandoening snel moet worden verholpen. Om onze patiënt van zijn problemen af te helpen, werd de behandeling meteen uitgevoerd.

Bij cavia’s met deze aandoening worden de aanwezige bruggen geknipt met een tang. Door de beperkte ruimte in de caviamond is het niet gemakkelijk bewegen en opgepast moet worden dat alleen de bruggen worden geknipt. Scherpe punten worden gevijld met een rasp, zodat deze het wangslijmvlies niet kunnen beschadigen. Deze wondjes kunnen aan ontsteken en hierdoor zou weer een reden kunnen ontstaan om niet te willen eten.

Tenslotte werden de tanden bijgeknipt. Dat is bij deze dieren geen probleem, Punky(of juist toch), want ze groeien weer aan. Na de ingreep, die circa 15 minuten duurde, kwam Punky weer snel bij en na een kort verblijf op onze recovery, was hij weer snel de oude cavia.

Daags na de ingreep, had Punky zijn buik al weer vol gegeten en was het door zijn activiteiten weer stoffig boven zijn hok. De eigenaar weet ook dat deze problemen zich kunnen herhalen en dat voeding hier een grote rol bij speelt. Overgaan op een ander, geschikter voer zou herhaling misschien kunnen voorkomen, maar of Punky daar trek in heeft…

We wachten het af.

Punky