Navigation Menu+

Terry loopt op eieren

Het mag bekend zijn dat veel huisdieren moeilijk uit zichzelf de drempel van de spreekkamer passeren, maar Terry had hiervoor wel zeer ernstige redenen.

 

TerryTerry, een kruising Maltezer en… nog iets, van 6 jaar oud, werd door haar eigenaresse binnen getild. Beide, zowel de cliënte als de patiënt waren zeer emotioneel. Direct viel op dat Terry’s voor en achterpootjes onder het gestolde bloed zaten en zodra de nog aanwezige nageltjes de behandeltafel raakte, werd de pijn hiervan vertolkt door een onafgebroken gejank en gepiep. Een eerste poging om de pootjes te inspecteren werd direct afgestraft met serieuze bijtreflexen die er niet om logen.

Uiteindelijk kregen we, met 4 man, Terry onder controle en werd mijn eerste vermoeden van de oorzaak bevestigd. De nagels, die nog aanwezig waren, zaten nagenoeg los in het nagelbed.

Demodex

Na een diep huidafkrabsel van het betrokken gebied, werden onder de microscoop de boosdoeners ontdekt, Demodex, een hardnekkige huidmijt, die bij afname van de lichamelijke weerstand, zijn kans grijpt en in dit geval het nagelbed van diverse nagels had weggevreten. Het mag duidelijk zijn dat dit zeer pijnlijk is. Na uitgebreide inspectie bleek deze “mijt” op meerdere plaatsen op het lichaam aanwezig te zijn en het was dan ook de hoogste tijd om snel een behandeling in te stellen.

De behandeling van deze aandoening is zeer ingrijpend. Terry werd geheel kaal geschoren om het gehele lichaam goed te kunnen behandelen. Meerdere malen per week ging onze patient in een behandelbad, werd zij behandeld met antibiotica, pijnstillers en injecties om de hardnekkige Demodex te verdrijven.Terry

Toen Terry, deze week, na ruim 2 maanden van behandelen, langs kwam in mijn spreekkamer, liep ze, weliswaar niet vrijwillig, maar wel weer zelf over de drempel naar binnen…