Navigation Menu+

Uw kat heeft het Dolly Parton Syndroom

Bij deze constatering begonnen de eigenaren van Silvie enigszins verlegen te lachen. Dolly Parton staat bij een groot aantal mensen bekend om haar ruim ontwikkelde borstpartij en dat was precies wat er met Silvie aan de hand was.

SilvieSilvie, 14 maanden oud, was sinds enige dagen, steeds stiller geworden, wilde niet meer eten (en dat deed ze normaal erg graag), zonderde zich af en was er duidelijk zeer beroerd aan toe.

Toen ik Silvie, een voor mij nieuwe patiënt, uit het mandje haalde, gloeide ze van de koorts en waren onder haar zwartwitte buikje harde plakken te voelen.
Silvie kromp bij betasting ineen van de pijn en ze liet duidelijk blijken dat ze niet gediend was mijn werkzaamheden.
De eigenaren waren behoorlijk in de stress, een buurman had ze verteld dat het waarschijnlijk tumoren waren en ja, dan wist je het wel…

De plakken op de buik lijken inderdaad wel op tumoren, maar het zo plotseling ontstaan van deze zwellingen leken toch meer te wijzen op een andere aandoening.
Tijdens het gesprek met de eigenaren bleek dat de kat al regelmatig medicijnen had gekregen tegen de krolsheid. Vanaf haar 6e maand had ze regelmatig een “antikrolsheidprik” toegediend gekregen. Dit hormoonpreparaat (progesteron) heeft invloed op de melkklieren van de jonge poes en heeft soms tot gevolg dat de melkklieren zich vergroten. In de diergeneeskunde noemen we dat ook wel “fibroadenomateuze hyperplasie”. Tevens kunnen deze hormoonpreparaten op langere termijn melkkliergezwellen en suikerziekte veroorzaken.
Dolly Parton Syndroom
Om de diagnose te stellen is het nodig om een biopt te nemen van de verdikking en op te sturen voor nader onderzoek.
Na afname van het biopt werd Silvie enige dagen opgenomen en behandeld met een nieuwe therapie. Al met al nam het ruim 14 dagen in beslag voordat Silvie weer een beetje op krachten was gekomen en een sterilisatie mogelijk was. Hiermee wordt de productie van bepaalde hormonen voorkomen en verdwijnen de symptomen naar verloop van tijd.Silvie

Kortom: wees voorzichtig met het gebruik van dit soort preparaten en wanneer u geen last wilt hebben van de krolsheid en geen nestje wil, laat de poes dan tijdig steriliseren en voorkom eventuele problemen op langere termijn.

En Silvie, nou die heeft het huis nog een week onveilig gemaakt met haar wit kap, maar daarna zat ze als gebruikelijk weer zeer regelmatig aan een heerlijke maaltijd.