Navigation Menu+

Vlooienplaag op 7 hoog

De aanleiding van dit verhaal begon toen ik op een avond in november lui op de bank naar de TV lag te kijken en het mij opviel dat zowel mijn 2 katten als ikzelf wel erg vaak zaten te jeuken. Zij met hun achterpoot achter de oren en bijtend bij hun staartwortel en ik… nou ja dat is wel duidelijk.

VlooienplaagDe diagnose was snel duidelijk, want op mijn hand liep één van de boosdoeners, een heel klein vlooitje. Een kort onderzoekje van mijn katten toonde al snel aan, dat dit vlooitje een zeer grote familie had…

Nou ben ik, als dierenarts, uiteraard helemaal niet ongelukkig met het bestaan van deze kleine diertjes, maar dan toch het liefst bij iemand anders.

Tegelijk wist ik ook waar ze vandaan waren gekomen. Ik had ze zelf meegebracht na een huisbezoek zo’n 5-6 dagen geleden.. Ik was toen op bezoek in een appartement op 7 hoog. Een klein onderkomen, dat onder andere huisvesting bood aan 2 honden, 3 katten en naar later bleek honderden vlooien.

De katten hadden zich al voor mijn komst kaal gejeukt, één van de honden zat onder de rode allergie en sabbelplekken, terwijl één van de katten door de kamer heen schoot alsof er van alles achter haar aan zat.Vlo

Onvoorstelbaar soms wat zo’n vlooienplaag en vlooienallergie in een korte tijd kan aanrichten. Kort na het aangaan van de blokverwarming in de flat waren de vlooieneitjes tot leven gekomen en waren enthousiast aan het werk gegaan met alle gevolgen van dien.

De katten toonden schaamteloos hun kale achterpoten en de hele achterhand van de hond zat onder de korsten. Het hele arsenaal aan anti vlooien en anti jeuk middelen werd uit de kast gehaald en het gehele huis was na de behandeling waarschijnlijk nog nooit zo schoon geweest.Kale achterpoten

Alle huidbeschadigingen herstelden na de behandeling snel, alleen één van de blaffende huisgenoten had nog regelmatig last van een survivor-vlo… en 1 vlo kan voor zo’n dier genoeg zijn om zijn dag te verpesten.

Nou ja, niet alleen zijn dag, ook mijn avond. 3 x raden wie er bij ons thuis tot laat in die avond achter de stofzuiger aan liep… In ieder geval niet één van mijn katten.