Navigation Menu+

Geriatrie bij de hond

Geriatrie Consult bij Dierenkliniek Zwarte Zee

Wanneer alles volgens de “planning” verloopt, zal ook uw huisdier zich van pup, naar junior, volwassen en uiteindelijk naar de senior oftewel het bejaarde dier ontwikkelen.

In de humane geneeskunde wordt dan gesproken over de “Geriatrische” patiënt en dat zullen wij ook gaan hanteren.

Een veel gestelde vraag is:”wanneer is mijn hond bejaard of spreken we over geriatrie?”.
Dat is per hond of ras verschillend. Grotere hondenrassen (St. Bernard, Boerboel, Bull Mastiff e.d.) worden in het algemeen minder oud en zijn daardoor eerder oud. Kleinere rassen houden het relatief langer vol en zullen daardoor later de geriatrische fase bereiken.

Echter één ding hebben alle oudere honden met elkaar gemeen: ze hebben behoefte aan meer en andere aandacht van hun baasjes!!!!!!

Waaraan herken je de  “geriatrische” hond?

Nou is dat op zich niet zo moeilijk, er zijn namelijk opvallend veel overeenkomsten met de mens zoals:

 • de oudere hond is trager en minder soepel in zijn bewegingen
 • is sneller moe
 • de vacht verkleurd en wordt grijzer
 • het zicht wordt minder
 • het gehoor wordt minder
 • de periodes van slapen worden langer (lijkt me heerlijk)
 • wordt zwaarder in gewicht
 • is onrustig, soms even de weg kwijt
 • heeft (wel eens) last van incontinentie

Hoe ga ik om met mijn “oudere” hond?

 • Beweging is van groot belang. Niet alleen om uw hond actief betrokken te houden, maar ook om het gewicht en de conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Het houdt de hond soepel!! Wel zijn er tips
 1. Laat de hond lopen op een zachte maar gelijkmatige ondergrond. Dat is beter voor de oudere gewrichten.
 2. Laat de hond eerst “warm of inlopen” aan de lijn voordat u deze eventueel loslaat
 3. Hou de afstand in de gaten, de hond moet ook mee terug
 4. Neem drinken mee tijdens de wandeling
 5. Een balletje gooien of een spelletje kan voor veel (oudere) honden net een “stapje” teveel zijn. Ook al is uw hond nog zo gek op zijn balletje, de knie en ellebooggewrichten zijn er minder blij mee!!!
 6. Vermijdt extreme temperaturen
 7. Beter 4 x per dag 30 minuten lopen, dan 1 x per dag 2 uur
 8. Laat de hond niet springen, sliding maken of andere extreme bewegingen
 9. Laat de hond zelf het tempo bepalen
 • Zwemmen is, afhankelijk van de buitentemperaturen, bij uitstek de beste beweging voor de oudere hond. Je moet er het liefst wel al op jonge leeftijd mee beginnen. In de zomer kan gekozen worden voor de openbare “wateren”. In de koude periodes kan uitgeweken worden naar de verwarmde baden en de hydrotherapie.

Het gewicht van de hond speelt ook een belangrijke rol. Naast een tekort aan beweging spelen nog een aantal zaken:

 • Voeding speelt hierbij een hoofdrol, onder te verdelen in:
 1. Te veel aangeboden voeding: voeding moet gegeven worden naar het “gewenste” gewicht van de hond, niet naar het huidige, vaak te zware gewicht van de hond
 2. Voeding wordt in veel gevallen niet gewogen en wordt de bak gewoon “lekker” vol geschept. Uw hond zal u er zeer dankbaar voor zijn, ondanks alle fysieke klachten die het tot gevolg heeft. Het kan dus verstandig zijn om een keukenweegschaal te gebruiken om de juiste hoeveelheid af te wegen.
 3. Voor de vertering pakt het gunstiger uit om de hoeveelheid voer  te verdelen in meerdere maaltijden (stel ik zelf ook altijd op prijs)
 4. Onjuiste voeding. Oudere dieren hebben andere behoeftes dan jongere dieren. Vaak zijn na de castratie of sterilisatie voedingen met een gereduceerd aantal calorieën te adviseren om overgewicht te voorkomen.  Op latere leeftijd kunnen gezondheidsproblemen de reden zijn voor andere keuzes: nierdieet, mobilitydieet, leverdieet enz. Een voeding zou het beste worden afgesteld op de omstandigheden en mogelijkheden van het dier zelf. Adviezen hierover zijn bij uw dierenwinkel of dierenarts altijd verkrijgbaar.
 • Verandering van hormoonregulatie: regelmatig vallen honden niet af ondanks alle inspanningen van de eigenaren en aangepaste voeding. Een van de oorzaken zou dan gelegen kunnen zijn in een afwijking van de schildklierfunctie. Een verlaagde schildklierfunctie heeft onder andere tot gevolg dat de verbranding van voedingsstoffen is vertraagd. Door middel van bloedonderzoek is eenvoudig vast te hoe het is gesteld met de “schildklierfunctie”. Voor meer informatie over de schildklier, maak dan gebruik van de link.

Waar moet u verder rekening mee houden?

Met het ouder worden van uw hond zal deze strammer worden. In en uit auto’s stappen wordt moeilijker. Trappen lopen, op en van de bank af springen zal steeds moeilijker worden. Ook een gladde vloerbedekking kan voor menig oude hond een groot obstakel worden. Kussens neerleggen, of een vloerkleed kan het een stuk gemakkelijker maken. Voor de auto zijn verschillend “loopplankjes” verkrijgbaar, die eenvoudig op te bergen zijn en mee te nemen.

Het zicht en het gehoor van de oudere viervoeter neemt af. Hierdoor wordt de hond schrikachtiger en kan afwijkend gedrag gaan vertonen. Ontwikkel een nieuwe communicatie met uw hond. Laat merken dat u er aankomt, raak hem dan pas aan. Verander zo min mogelijk aan uw inrichting en lijn uw hond aan bij het uitlaten.

Ondersteuning van de geriatrische hond

Om u te ondersteunen bij het begeleiden van uw ouder wordende hond heeft onze kliniek het “Geriatrisch Consult” ontwikkelt. Tijdens dit consult, dat uit verschillende fases is opgebouwd, wordt uw hond:

 1. Grondig lichamelijk onderzocht, inclusief een orthopedisch onderzoek en voedingstoestand
 2. Samen met de eigenaren wordt een vragenlijst doorgenomen om een duidelijk beeld te krijgen van de “patiënt”
 3. Indien nodig wordt bloedonderzoek verricht. Hierbij worden de nier, lever, glucose, calcium en alvleesklierwaarden bepaald
 4. In overleg wordt de schildklierwaarde bepaald
 5. Afhankelijk van het orthopedisch onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de gewrichten en de rug

Het geriatrische consult wordt, nadat alle resultaten zijn verzameld, op een later moment vervolgd met een bespreking van de uitkomsten. Een vrijblijvend advies wordt toegelicht en in overleg uitgevoerd of ingesteld.

Het advies kan onder andere bestaan uit: bewegings- en voedingsadvies, ondersteunende medicatie of een doorverwijzing.

Wanneer u gebruik wilt maken van het Geriatrisch Consult, maak dan een afspraak met een van onze assistentes