Navigation Menu+

Teken

Ze staan volop in het nieuws, de teken. Een voor veel mensen en dieren “eng” beestje dat voor veel ellende kan zorgen. Hieronder meer informatie over de teek, waar ze voorkomen, wat ze kunnen veroorzaken, of nog beter allemaal kunt voorkomen.

Hoe ziet de teek eruit?

 • Zijn geleedvormige parasieten, die tot de spinachtige behoren
 • Leven van bloed van gewervelde dieren
 • Heeft 4 paar poten
 • Ixodes ricinus is de bekendste teek

Waar komen ze voor?

Teken komen voor in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen door heel Nederland. De kans dat uw dier een keer een teek oploopt is dus zeker aanwezig. Een teek zuigt bloed en dat doet hij van zowel dieren als mensen. De teek kan verschillende ziekten overbrengen.

 • De ziekte van Lyme, veroorzaakt door Borrelia, is de bekendste. Het is daarom belangrijk om als uw een teek ziet de teek onmiddellijk te verwijderen. Het is namelijk zo dat hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans is dat de ziekte van Lyme wordt overgebracht. Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel wat 100% bescherming bied. Een aantal symptomen van de ziekte van Lyme zijn; sloom, koorts, minder eetlust en gezwollen lymfeklieren. Deze klachten kunnen ook pas maanden later voorkomen.

 

 • Babesiose is een andere aandoening die de hond kan krijgen van een tekenbeet. Een andere naam voor deze ziekte is ook wel Het is een parasiet die kan worden overgebracht door teken en deze kan de rode bloedcellen infecteren waardoor verschillende symptomen optreden. Voorbeelden zijn bloedarmoede, geelzucht, koorts en bloed in de urine. Vaak krijgt het dier deze klachten pas na enkele maanden. Het is om die reden raadzaam op te schrijven wanneer uw dier een teek heeft gehad en waar deze op het lichaam zat. Deze ziekte komt nu vooral voor in het zuiden van Europa maar komt door de klimaatverandering wel steeds dichterbij.

 

Hoe verwijder je een teek?

Als u een teek hebt gevonden, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals de tekenpinchet of de O’tom tekentang (erg handig in gebruik).
De beste manier om dit te doen is als volgt.
* Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk bij de huid.
* Haal de teek er voorzichtig uit met een draaiende beweging tot u de teek los hebt. Controleer of alle pootjes ook zijn verwijderd.
* Ontsmet vervolgens het wondje met wat betadine/ alcohol.

 

Let op, doe nooit alcohol op de teek als deze nog in de huid zit. Deze kan dan namelijk zijn maaginhoud uitbraken, waardoor de kans op het overbrengen van ziektes vergroot wordt.

Wat kun je daarna doen?

Van belang is

 • Dat de teek zo snel mogelijk is verwijderd.
 • Om te weten of het een teek is met Lyme of Babesiose, een zogenaamde “zieke” teek of een “gezonde” teek.

Via een eenvoudige test, nml “Test de Teek” is het mogelijk om hier achter te komen. Hiervoor moet u dan wel de betreffende teek (de dader) bewaren.

Heeft u de teek niet meer of niet gezien en er ontstaat een zwelling op de bijtplek, ontsmet deze dan goed of consulteer bij twijfel uw dierenarts.

 

Welke preventieve mogelijkheden zijn er voor uw hond?

De preventieve mogelijkheden zijn zeer divers:

 • Tekenband, deze “halsband” werkt preventief tegen teken. Het voorkomt echter geen teken op uw hond. De preventie richt zich er op dat de teek, na het bijten, niet vast kan houden en er af valt of sterft.
  • Goede voorbeelden van de tekenband, die vaak meerdere maanden werkt zijn: de Scaliborband en Serestoband
 • Spot on producten, net als bij de tekenband, voorkomen zijn niet dat teken op de hond terecht komen. Door de opname van de “giftige” stoffen in het bloed, wordt de teek na het bijten uitgeschakeld voordat deze zijn inhoud in het lichaam van de hond kan brengen.
  • Een aantal van deze producten zijn: Advantix en Vectra. Ze werken gemiddeld 4 weken preventief. Na toediening mag de hond 48 uur niet zwemmen. Ook wordt aangeraden om het middel in de avond toe te dienen. Dit voorkomt o.a. het aanraken van de giftige stoffen door de mens (aaien) en een reactie van de zon, het middel en de huid, wat regelmatig tot huidirritatie lijdt.
 • Anti-tekentablet. Deze, relatief nieuwe producten, hebben als groot voordeel dat ze geen irritatie van de huid tot gevolg kunnen hebben. De hond mag na inname gewoon zwemmen en contact met de hond is geen enkel probleem. Ook deze middelen voorkomen geen tekenbeet, maar werken zeer effectief via de bloedbaan.
  • Voorbeelden zijn o.a. Nexgard (werkt 1 maand) en Bravecto (werkt 3 maanden).
   • Bravecto: niet geschikt voor pups onder de 8 weken en bij dieren lichter dan 2 kilo
   • Nexgard: geen beperkingen bekend

Welke preventieve mogelijkheden zijn er voor uw kat?

Bij de kat is het aantal middelen een stuk beperkter. Dit heeft voornamelijk te maken met de gevoeligheid bij katten voor een aantal werkzame stoffen waar de teek mee wordt bestreden.

 • Tekenband: voor de kat is alleen de Seresto band beschikbaar
 • Spot on: voor de kat adviseren wij Broadline pipetten.
 • Tabletten: zijn voor de kat NIET beschikbaar.

(Echter: ondanks alle onderzoeken op de diverse middelen kan er altijd, net als bij de mens, sprake zijn van individuele reacties van dieren op geneesmiddelen. Bij twijfel dus altijd uw dierenarts even consulteren en/of overleggen).

 

Zijn er ook nog andere mogelijkheden om mijn hond te beschermen?

Ja, die zijn er. Sinds kort is er ook een vaccinatie beschikbaar tegen teken. Ook deze vaccinatie, de Merilym 3, voorkomt geen tekenbeten, maar zorgt ervoor dat de schadelijke inhoud van de teek, via het bloed onschadelijk wordt gemaakt. Kortom wanneer een zieke teek uw hond besmet, is de kans op besmetting met Lyme en Babesiose voor 1 jaar nihil. Deze vaccinatie kan door de dierenarts worden toegediend.

 

Hoe toon je de ziekte van Lyme of Babesiose aan?

Dit kan via een bloedonderzoek. Hiervoor is slecht 1 ml bloed nodig en met behulp van een “Snaptest” kan dan worden bepaald of uw huisdier besmet is met Lyme of Babesiose.

Twijfelt u, of heeft uw huisdieren de bovengenoemde symptomen en is hij in het verleden regelmatig gebeten door teken, is een bloedonderzoek een mogelijkheid om duidelijkheid te verschaffen.

 

 

Wilt u na het lezen van het bovenstaande meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze kliniek of dierenboetiek. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en u adviseren bij uw keuzes.